Je lijf is slimmer dan je denkt…

In onze westerse wereld denken velen dat het lijf ondergeschikt is aan het denken. We veronderstellen dat het denken en kennis hoger in de hiërarchie staat dan het lijf. Is dat waar? En is het denken écht belangrijker dan de signalen die het lijf geeft?

De Franse filosoof René Descartes legde de basis voor de 17e-eeuwse stroming van het rationalisme. Het rationalisme is een filosofische stroming die vertrekt vanuit het idee dat de rede de enige of voornaamste bron van kennis is. Hij kwam met de volgende spreuk ‘Ik denk, dus ik ben’. Deze spreuk komt in de meeste psychologie boeken voor, waarbij ze benadrukken dat het denken en kennis hoger in de hiërarchie staat dan het lijf. Maar heb je ook al eens naar de keerzijde gekeken?

Laat ik voorop stellen... ik ben blij dat we in staat zijn om te denken. Stel je voor dat we niet weloverwogen een beslissing kunnen nemen? Of als we een belangrijke vraag moeten beantwoorden dat we daar dan niet over kunnen nadenken? Maar hoe zou het zijn als je ook meer naar je lichaam gaat luisteren? Luisteren naar de signalen die jouw lichaam geeft: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, nek- en schouderklachten, rugklachten, enkel- en knieklachten etc. Neem deze lichamelijke ongemakken eens onder de loep én stel je dan de vraag:  wat wilt mijn lichaam mij nu eigenlijk vertellen? Hierbij is het van belang om te weten wat voor effect gevoelens hebben op de fysieke gesteldheid van je lijf.

Gevoelens hebben nu eenmaal een groter merkbaar effect op jouw fysieke gesteldheid dan op je hersenen. Gevoelens en de vervolgvorm emoties bevinden zich ergens in het lichaam. Bepaalde emoties worden ook weer gekoppeld aan organen, zoals bijvoorbeeld de lever: boosheid, woede en frustratie. De longen: verdriet, pijn en afwijzing. Hoe meer je van deze negatieve gevoelens en emoties met je meedraagt hoe zwaarder het voor je lijf wordt. Negatieve gevoelens en emoties hebben een stresserend en verzurend effect op je spieren. Waarbij positieve gevoelens en emoties een rustgevend en ontspannend effect hebben op je spieren.

Door goed naar je lijf te luisteren zal je meer in harmonie komen met jezelf en je gelukkiger gaan voelen. Jouw lijf geeft signalen af. De kunst is om die signalen goed te interpreteren, ernaar te luisteren en vervolgens in beweging te zetten.

Ons denken is er om te overleven, maar niet om ons gelukkig te maken

Een voorbeeld uit de praktijk:

Een man van middelbare leeftijd komt met chronische nekklachten bij mij in de praktijk. De man heeft alles al geprobeerd van fysio, osteopaat tot chiropractor.  Sinds 4 jaar speelt zijn nek een bepalende rol in zijn leven. Hij slaapt slecht, heeft last van hoofdpijn, beperkte beweeglijkheid, is snel geïrriteerd en boos op anderen maar ook op zichzelf. Hij zit niet zo lekker in zijn vel. Ik vraag hem op de behandelbank plaats te nemen en ga hem onderzoeken. Ik voel dat de spierspanning van een dusdanig hoog niveau is dat er wel meer onder de oppervlakte moet zitten. Ik kan tevens geen fysieke blokkade vinden en dat bevestigd dat er meer dan alleen zijn fysieke nekklachten aanwezig zijn. Na een aantal vragen te hebben gesteld blijkt dat hij niet meer happy is in de relatie met zijn vrouw. ‘we zijn uit elkaar gegroeid’ en ‘we staan anders in het leven en willen een andere kant op’. Hij ervaart een sterk gevoel van onvrede en onvrijheid. Dit gevoel van onvrede en onvrijheid kan zich manifesteren op het lijf en dan met name de nek. Laat dit nu net die chronische nekklachten veroorzaken. Door middel van coaching, ontspanningsoefeningen en lichamelijke therapie hebben we aan de problematiek gewerkt en hij heeft uiteindelijk voor zichzelf weten te kiezen wat voor hem niet gemakkelijk was. Hij was angstig om de relatie tussen zichzelf en zijn vrouw op te geven, maar teven verloor hij iets anders, en dat was de relatie met zichzelf. Zijn lijf gaf het al die tijd al aan.

Je lijf is slimmer dan je hoofd