Jouw persoonlijke waarden

Wie ben je? Ook dit lijkt misschien een makkelijke vraag. Niets is minder waar. Wanneer denk je werkelijk na over wie je écht bent, diep van binnen? Over wie je bent als persoon, wat veel verder gaat dan een beschrijving van je leeftijd, werk, familie en interesses.

Een voorbeeld: "Ik ben Rico, 30 jaar, samenwonend met mijn partner en dochter, ik werk als lichamelijk therapeut & psychosociaal coach, in mijn vrije tijd doe ik graag sporten, reizen, lezen en vooral leuke dingen met mijn gezin. Het is mijn droom om ooit een wereldreis te maken."

Wat weet je nu over wie ik ben? De eerste opsomming zegt iets over mijn status in de maatschappij. Het zijn de etiketjes die we onszelf geven, de rollen die we spelen. Hiermee kun je mij in je gedachten wel voor je ‘zien’, maar wat kom je te weten over mijn persoonlijkheid?

Je persoonlijkheid is het geheel van eigenschappen die beschrijven hoe je denkt, hoe je reageert, wat je motiveert en welke emoties kenmerkend voor je zijn. De term persoonlijkheid is afgeleid van het Latijnse persona. Het betekent ‘masker’, de rol die je speelt, het personage dat je aanneemt. Het heeft te maken met je uiterlijke gedrag, dat wat de omgeving van je ziet. Je persoonlijkheid wordt beïnvloed door je opvoeding en je omgeving, door de mensen met wie je omgaat. Onderzoek laat zien dat je persoonlijkheid verandert naarmate je ouder wordt, als gevolg van gebeurtenissen en de betekenis die je aan die gebeurtenissen geeft.

Om erachter te komen wie je bent is het noodzakelijk om je persoonlijke waarden te kennen, want die vormen de fundering van je persoonlijkheid en je gedrag. Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Mijn 10 persoonlijke waarden zijn: gezondheid, verbondenheid/liefde, innerlijke rust, vrijheid, dankbaarheid, vertrouwen, acceptatie, financiële onafhankelijkheid, voldoening en persoonlijke groei.

Gezondheid en verbondenheid/liefde vind ik heel belangrijk... daar besteed ik ontzettend veel tijd aan. Zou ik dat niet doen door bijvoorbeeld niet op mijn gezondheid te letten, door slecht te eten, niet of te weinig sporten of bewegen of de liefdes van mijn leven te verwaarlozen door alleen maar met andere zaken bezig te zijn, dan zou ik mezelf verloochenen. Dan zou ik diep vanbinnen onenigheid krijgen oftewel een ‘innerlijk conflict’ krijgen omdat ik niet leef naar mijn eigen (belangrijke) persoonlijke waarden. De innerlijke rust is voor mij ook heel kostbaar, en als ik hem niet voel pak ik hem door een momentje voor mezelf te pakken. Een ademhalingstechniek of meditatie helpt mij hierbij om binnen enkele minuten die belangrijke innerlijke rust terug te voelen. Vrijheid heb ik ook heel hoog staan, bij mij zou een negen-tot-vijf kantoorbaan niet bijdragen aan mijn geluksgevoel. Maar als  ‘zekerheid’ wél bij je persoonlijke waarden staat, dan kan die kantoorbaan juist comfort, gemak en gemoedsrust voor je betekenen. Zo zie je maar dat het per persoon verschillend is én het daarom van belang is voor jezelf te weten wat jouw persoonlijke waarden zijn en je daar bewust naar leeft.

Je persoonlijkheid wordt beïnvloed door je opvoeding en je omgeving, door de mensen met wie je omgaat

Dus nu is de vraag. Weet jij wat jouw persoonlijke waarden zijn? We helpen je op weg, Onderstaand een aantal suggesties voor het samenstellen van jouw (belangrijkste) persoonlijke waarden:

Vrijheid, onafhankelijkheid, liefde, gezondheid, vitaliteit, passie, avontuur, intimiteit, succes, status, geld, financiële onafhankelijkheid, innerlijke rust, voldoening, persoonlijke groei, sociale bijdrage, zekerheid, vriendschap, comfort, plezier, creativiteit, respect, leren, relaties, erkenning, dankbaarheid, vindingrijkheid, luxe, aanzien, vrolijkheid, tolerantie, perfectie, ontspanning, blijdschap, eerlijkheid, hartstocht, lust, leiderschap, wijsheid, verdraagzaamheid, gemoedsrust, dienstbaarheid, zelfstandigheid, ingetogenheid, gelukkig zijn, vriendelijkheid, vreedzaamheid, vertrouwen, eigenwaarde, macht, gemak, spiritualiteit, integriteit, familie, verbondenheid, loyaliteit, zeggenschap, beleefdheid, realistisch, religie, uiterlijk, discipline, betrouwbaarheid, zorgzaamheid, empathie, rechtvaardigheid, ambitie, werken, waardering.

Welke waarden staan in jouw top 10? Zet ze in volgorde van prioriteit en concludeer of je volgens jouw belangrijke waarden leeft!