Wat wil je écht?

Wat wil jij? Hoe zou je leven eruit zien als je vandaag een andere invulling aan je bestaan zou kunnen geven? Wat zou je willen veranderen? Of is het goed zoals het is? We hebben allemaal onze eigen wensen en dromen. Misschien wil je rond de wereld reizen en de schoonheid van de wereld verkennen. Of wil je je baan in loondienst opzeggen en je eigen bedrijf beginnen. Misschien ben je op zoek naar meer zingeving of geluk? Of wil je heel graag een diepe verbondenheid met de liefde van jouw leven ervaren? Het maakt niet uit wat het is, zolang je maar weet wat je daadwerkelijk wilt. Wanneer je dat niet voldoende helder hebt, is het belangrijk dat je zelfonderzoek gaat doen.

Stel jezelf bijvoorbeeld vragen die je richting geven en ga net zolang door totdat je concreet kunt maken wat je echt wilt. Welke waarden vind ik belangrijk en leef ik in lijn met deze waarden? Wat maakt mij blij en gelukkig? Waaraan heb ik de afgelopen periode tijd besteed wat ik liever niet had gedaan? Hoe zie ik mijn toekomst voor me?

Door inzicht te krijgen in deze vragen, kun je het beeld van wat je echt wilt (‘je eindresultaat’) daadwerkelijk voor je gaan zien in jouw gedachten. Vervolgens schrijf je het kort en bondig op, want het werkt veel krachtiger als je het op papier zet dan wanneer je er alleen aan denkt. Je kunt het ook visueel maken in een ‘life board’ waarin je afbeeldingen en quotes verzamelt die symbool staan voor wat jij echt wilt.

Verbeelding is krachtiger dan kennis
Je brein kent geen onderscheid tussen wat écht is en wat niet echt is. Dus als je je gewenste doel of diepe verlangen om iets te veranderen denkt of verbeeldt is dat op dat moment voor jou écht! Dat geldt ook voor je lichaam wat de gewenste gelukshormonen en endorfines gaat aanmaken omdat je brein die prikkels doorgeeft welke refereren aan jouw gewenste eindresultaat.

Zie het gewenste eindresultaat voor je, keer op keer en het pad zal zich ontvouwen om jouw verandering of resultaat te realiseren. Als je het kan verbeelden kun je het ook daadwerkelijk waarmaken! De grootmeester van persoonlijke ontwikkeling Stephen Covey schrijft in zijn boek ‘De zeven eigenschappen’ voor succes in je leven niet voor niets met ‘begin met het einde voor ogen’. Maak het helder en concreet en ga het voor je zien én voel hoe het voelt om daar te zijn waar je graag wilt zijn.

Alles wat je aandacht geeft groeit
‘Begin met het einde voor ogen’ is gebaseerd op het principe dat alles tweemaal geschapen wordt. Eerst in je gedachten en dan wordt het materieel vormgegeven. Je gaat toch ook geen huis bouwen zonder bouwtekening en bouwplan. Je laat het eerst tot in de kleinste details ontwerpen, voordat de eerste paal de grond in wordt geslagen. Logisch zou je zeggen maar waarom doen we dat dan niet met ons leven?

Dus wat wil je écht? Heb je daar wel eens écht serieus over nagedacht?