Je eigenwaarde als voedingsbodem

Eigenwaarde? Dat lijkt toch heel normaal?! Nou zo eenvoudig lijkt het toch niet te zijn…. Je eigenwaarde - oftewel de waarde die je aan jezelf toekent - is een term uit de psychologie waar het laatste decennia steeds meer aandacht aan wordt besteed vanuit onderzoekers, coaches en therapeuten. Eigenwaarde is het beeld én gevoel dat een mens op emotioneel en mentaal niveau van zichzelf heeft, dat je iets waard bent en iets betekent, los van hoe anderen over je denken.

In de behandeling van stress en burn-out komt het regelmatig voor dat er wat speelt op eigenwaarde niveau. Als je een positief zelfbeeld hebt cq. een goed gevoel van eigenwaarde, zul je een soort van innerlijke rust ervaren, dat het oké is wie je bent, wat je bent en hoe je bent. Zonder dat je je daarbij van je stuk laat brengen door anderen die een mening of oordeel over je hebben. Je blijft bij jezelf door een goede verbinding met jezelf te ervaren met behulp van momenten dat je de rust bewust opzoekt om naar jezelf te luisteren wat er nu daadwerkelijk speelt én/of een periode van bewust bezig zijn met innerlijk werk. Met innerlijk werk kun je denken aan een coachingstraject, cursus, opleiding of retreat die jou verder brengt in de essentie wie je bent zodat je je ontwikkelt als persoon en een sterk gevoel van eigenwaarde ontwikkelt. Momenten van bewust de rust opzoeken kun je denken aan de natuur in gaan, mindfulness, ademhaling en/of yoga om de verbinding met je lichaam weer te krijgen zoals die hoort, goed in harmonie met elkaar, body en mind.

Eigenwaarde is van invloed op o.a. je lichamelijke gesteldheid

Eigenwaarde en lichamelijke klachten

Het komt regelmatig voor dat de oorsprong van lichamelijke klachten voortkomt uit een gebrek aan eigenwaarde. Arts en onderzoeker Dr. Hamer heeft veel onderzoek gedaan naar de samenhang van emotionele conflicten en lichamelijke klachten. Dr. Hamer is dan ook de grondlegger van de 5 Biologische Natuurwetten en verklaart alles vanuit natuurlijke wetmatigheden. Meer informatie hierover vind je op www.biologikanederland.nl. Vanuit deze natuurwetten zoom ik in op het thema eigenwaarde.

Eigenwaarde is van invloed op o.a. je lichamelijke gesteldheid. Om specifiek te zijn heeft het invloed op je botten, spieren, gewrichten, pezen en ligamenten. Bij een mentaal óf emotionele inslag waarbij je een beschadiging oploopt in je eigenwaarde ga je een proces in gang zetten, in het gebied, afhankelijk van de conflictinslag en hoe je het conflict (hebt) beleefd.

Dus als je een eigenwaarde beschadiging oploopt heeft het invloed op je lichaam, afhankelijk hoe je het beleeft vindt er een proces plaats in dat desbetreffende gebied (bot- spier-, gewricht-, peesniveau), waardoor het gebied (tijdelijk) zwakker wordt en er een groter risico bestaat op blessures en ongemak.

Wat heeft invloed op je (zelf)beeld en gevoel van eigenwaarde en dus ook op je lichamelijke gesteldheid?
-aantasting van je zelfverzekerdheid
-een gevoel van ‘’ik ben niet capabel om….’’, ‘’ik ben niet goed genoeg’’
-vermindering van je (lichamelijke) conditie
-verdriet, verbittering, ontgoocheld zijn, teleurstelling
-gevoelens van falen, mislukking, verlies, onder druk zijn, gebroken zijn, vernederd zijn , bedrogen zijn

Voorbeeld uit de praktijk

Een man van middelbare leeftijd kwam in de praktijk met helse pijnen in zijn stuitbeen. Hij werd ’s ochtends wakker en kon bijna niet meer opstaan. Nadat hij met moeite uit bed was opgestaan, kreeg hij fikse pijnscheuten na bijna elke beweging die hij maakte (zitten, lopen, bukken).

Wat laat deze fysieke pijn zien, bekeken vanuit de 5 biologische natuurwetten? Het stuitbeen of staartbeentje (bot) staat voor eigenwaardebeschadiging op seksueel niveau. Pijn c.q. ongemak komt feitelijk voor in de reparatiefase van de cel opbouw. Dus met andere woorden heeft deze cliënt recent iets opgelost op seksueel eigenwaarde niveau. Met deze kennis in mijn achterhoofd begon ik vragen te stellen wat de cliënt de afgelopen tijd heeft beziggehouden? Waar heb je veel aan gedacht? Wat ging er de afgelopen week door je heen wat je eigenwaarde benadeelde? De cliënt vertelde dat een week vóórdat deze klacht zich manifesteerde, hij graag intiem contact wilde met zijn partner;  dat begreep zijn vrouw niet of had er minder zin in, waardoor er geen reactie op intiem gebied kwam. Dat ervoer de man als een afwijzing (‘’ze wilt me niet meer’’). Dat heeft hem een week beziggehouden. Hierbij kwam veelvuldig de gedachte opspelen: ‘’ben ik nog leuk genoeg en vindt mijn vrouw me nog aantrekkelijk’’. Het daarop volgende weekend hadden ze samen fijne momenten beleefd, wat helend werkte en de overheersende gedachten op de achtergrond verdwenen. Hierdoor kwamen weer positieve gedachten en bijbehorende gevoelens naar boven. Het zogenaamde ‘conflict’ was dus opgelost, het lichaam kwam in herstel en startte met ‘reparatiewerkzaamheden’ met als gevolg dat de man de volgende ochtend zijn bed bijna niet meer uitkwam. Ik heb de cliënt zowel met fysieke therapie en coaching goed begeleid en de lichamelijke processen van herstel gestimuleerd zodat een dergelijke situatie in de toekomst makkelijker voorkomen wordt.