Jouw gedachten in relatie met stress en burn-out

We ervaren allemaal gedachten. De een iets meer dan de ander en het varieert van gemiddeld 50.000 tot 70.000 gedachten per dag. Deze gedachten zijn zowel bewust als onderbewust. Continu is het een komen en gaan van gedachten. Dit kun je mooi vergelijken met een vijfbaans snelweg voor heen en terugkomend verkeer.

Als deze snelweg belast wordt met overheersende, ondermijnende (negatieve) gedachten gaat het wegdek op een gegeven  moment scheuren vertonen. Het wegdek scheurt open en maakt op zijn beurt de weg een stuk moeilijker en zwaarder begaanbaar. Hoe meer het wegdek openscheurt hoe zwaarder het wordt om met de auto naar je gewenste bestemming te komen. In veel gevallen loopt de auto schade op en kan uiteindelijk stil komen te staan. In dit voorbeeld is de auto synoniem voor je lijf en je wilt graag dat hij je brengt  waar je zelf ook daadwerkelijk heen wilt. Het wegennetwerk van gedachten vindt plaats in je mind en bepaalt de kwaliteit van jouw wegdek. Als het wegdek goed begaanbaar is zorgt dat voor meer gemak en comfort op je reis naar je gewenste bestemming.

Maar waar komen gedachten nou eigenlijk vandaan?

Je gedachten ontstaan vanuit jouw bewustzijn, jouw onderbewustzijn, het bewustzijn en onderbewustzijn van anderen in jouw omgeving en het collectieve veld. Ondanks dat jouw gedachten primair niet altijd van jezelf afkomen,  kun je wel grip krijgen op deze gedachten. Jouw gedachten zijn immers niet wie jij bent, maar wel welke waarde jij eraan toekent.  Evenals aandacht geven aan deze gedachten, bepaal je zelf. Jij kiest waar je je aandacht op richt en wat je voor waar aanneemt. Als je in je leven ergens grip op wilt hebben,  zorg dan dat je je gedachten onder controle krijgt.

Bij stress en burn-out gerelateerde klachten is je wegennetwerk gedurende de tijd overbelast geraakt. Het wegdek vertoont de eerste tekenen van beschadiging en wellicht heeft je auto ook al de nodige mankementjes. De gebreken of kwaaltjes aan jouw auto is in veel gevallen de reden om aan de bel te trekken bij een lichamelijk therapeut. De lichamelijk therapeut kan de auto dan wel weer enigszins ‘rijklaar’ maken maar als het wegennetwerk onbegaanbaar blijft met heel veel ondermijnende gedachten kom je al snel weer stil te staan….. Ligt het aan het overbelaste wegennetwerk of ligt het aan je auto? Je kan je auto rijklaar maken maar als er scheuren in het wegdek zitten kun je vroeg of laat weer je banden verwisselen.

Het probleem is zelden het werkelijke probleem

We willen hiermee kenbaar maken dat je het daadwerkelijke probleem of oorzaak moet aanpakken om een structurele verandering te realiseren. Je gedachten over jezelf, situaties, gebeurtenissen, ervaringen en relaties bepalen hoe jij je voelt, handelt en gedraagt. Ze zijn in veel gevallen de onderliggende oorzaak van stress en burn-out gerelateerde klachten. Je kunt zelf bewustzijnstraining inzetten om inzicht te krijgen welke overheersende gedachten er bij jou aanwezig zijn. Je kunt een verscheidenheid aan bewustzijnsverruimende methoden inzetten in de zin van mindfulness, yoga en ademtechnieken die je verder brengen op weg naar meer levensvreugde. In de trajecten van BodyMind Life Coaching werken we veelal op ondermijnende gedachten en zetten ze om naar positiviteit waarbij je wegennetwerk begaanbaar wordt én blijft. En dan bespaar je je een hele hoop ‘onderhoudskosten’ aan jouw eigen vervoersmiddel hier op aarde: jezelf!

Ben jij je bewust van jouw gedachten? Werken ze in jouw voordeel of ondermijnen ze je?