Leef of overleef jij?

Leef of overleef jij? Heb jij jezelf dit weleens afgevraagd? Dan wordt het NU tijd om dat te doen en neem gerust even een moment om dit te laten bezinken…. Zelfs wanneer je denkt geen tijd te hebben nodig ik je uit om hier toch even bewust over na te denken, want het kan je een waardevol inzicht geven. Misschien ga je daarna meer in lijn leven met jouw verlangen en kom je vanzelf (meer) in de LEEF-modus.  Dus neem je tijd en sta er eens écht bij stil: LEEF of OVERLEEF jij?

Vastzitten in de overlevingsstand
Bij stress en burn-out coaching zien wij bij cliënten die te veel of te lang in de overleef-modus zitten, dat het dagelijkse leven vaak veel energie kost en er weinig nieuwe energie binnenkomt om de energievoorraad in balans te houden. Er zijn veelal meerdere ‘energielekkages’die je (meestal) voor een langere periode hebt weten te compenseren, vaak met veel doorzettingsvermogen en (wils)kracht. Heel knap en ontzettend sterk maar jouw lichaam (wat nooit liegt) kun je met je mentale kracht niet blijven compenseren. Vroeg of laat betaal je een prijs en dat kan best een flinke rekening zijn die je gepresenteerd krijgt…. Je betaalt hoe dan ook een prijs als je te lang in de overleef-modus ‘leeft’.

Je betaalt hoe dan ook een prijs als je té lang in de overleef-modus ‘leeft’

Hoe weet je of je in de overleef modus zit?
Door meer bewustwording te creëren en zelfreflectie in te zetten,  kun je bij jezelf nagaan of er sprake is van een ‘energie-disbalans’. Een aantal vragen die jou hierbij kunnen helpen: Waar haal jij plezier uit? Waarom sta je ’s ochtends op? Hoe ga je met emoties om? Wat is jouw lonkend verlangen? Slaap je goed? Word je uitgerust wakker? Heb je last van haast, prikkelbaarheid, spanning(en), boosheid, verdriet, frustratie ed?

Op lichamelijk niveau is er een wezenlijk verschil tussen de Leef- en de Overleef-modus. Jouw ademhaling is daar een heel tastbaar voorbeeld van. Gaat je borst- of buikgebied op en neer bij de ademhaling? Ga maar eens na of je vanuit je buik ademt of dat je borstkas op en neer gaat. Word je daar maar eens bewust van. Als je een verhoogde ademhaling (borstgebied) hebt; wat zorgt er vervolgens voor dat je weer vanuit je buik gaat ademen óf blijf je hoog met je ademhaling? Bii een verhoogde ademhaling gaat je hart harder en frequenter pompen, dus je hartslag neemt toe. Je bloeddruk stijgt en produceert meer stresshormonen. Je lichaam staat AAN;  hyper alert, geconcentreerd, hoge spierspanning, verhoogde hartslag en bloeddruk: klaar voor de strijd!

Klaar voor de strijd! Maar welke strijd?
Je staat AAN, continue AAN. Zelfs wanneer je je nachtrust zou moeten hebben, sta je nog min of meer aan. Je hebt een kort lontje en voor je omgeving ben je geen leuk gezelschap meer. Je productiviteit wordt almaar minder en je merkt dat het steeds meer energie kost om de dingen te kunnen blijven doen. Misschien ben je zelfs hinderlijk voor anderen,  maar vooral ook voor jezelf. Je lichaam geeft je al geruime tijd signalen waar te weinig mee gedaan is. Nu is het klaar! De prijs voor té lang in de overleef-modus te hebben doorgebracht wordt verzocht meteen te worden betaald….

De strijd die je enige tijd – misschien zelfs maanden of jaren - hebt volgehouden, is klaar. Vaak was je je er helemaal niet bewust van dat het al die tijd te veel energie kostte en dat je je lichaamsreserves aan het uitputten was. Dat je te weinig UIT staat en te weinig in de LEEF modus zit.

Woorden bij de overleef modus: Strijd, weerstand, wantrouwen, schuld, pijn, lijd, boosheid, angst, tegenwerking, vechten, perfectionisme, niet goed genoeg zijn/voelen, zoekende naar erkenning/waardering, ruzie, onbegrip, (ver)oordelen, stress, ziekte, conflict.

Woorden bij de LEEF modus: Aanvaarding, vrede, (innerlijke) rust, acceptatie, bewustwording, liefde, vertrouwen, omarmen, loslaten, genieten, dankbaarheid, oordeelvrij, alles is goed, ik ben goed, bewegen, yoga, mindfulness, lachen.

LEEF nu!
Om écht te leven en optimaal de tijd te benutten die je is gegeven,  is het belangrijk om in het moment te leven. ‘’De kracht van NU’’ is een geweldige quote die het nog maar eens benadrukt dat het feitelijk alleen om dit moment gaat. Het hier en nu!  Kijk maar naar jouw ademhaling. Waar bevindt die zich? Niet in de toekomst, niet in het verleden, maar in het nu. Als je de meeste tijd in de overleef-modus zit ben je vaak in gedachten verzonken waardoor je er fysiek misschien wel bent,  maar eigenlijk niet écht aanwezig bent. Het verleden of toekomst houdt je vaak in gedachte in zijn greep.  De meeste processen die dat in stand houden of veroorzaken gebeuren op onderbewust niveau. Dáár ligt de sleutel voor verandering omdat de gedachten die je bezig houden hoofdzakelijk vanuit je onderbewustzijn komen.

Hoe kan je meer in het NU gaan leven?
- Door te voelen en de verbinding met jezelf te verbeteren, bijvoorbeeld door ademwerk, mindfulness, yoga, wandelen in de natuur
- Bewustwording creëren; voelt het kloppend voor jou hoe je nu bezig bent, je relatie, je baan?
- Leef jij in lijn met je verlangens?
- Door aan persoonlijke ontwikkeling te doen en jezelf beter te leren kennen
- De rust opzoeken want de antwoorden zitten al in je!

Dit leidt er zeker toe dat je meer in de leef-modus gaat leven en de aan/uit knop daadwerkelijk gebruikt als een belangrijk levensverlengend onderdeel van jouw mooiste leven.